Eksfoliering af huden henviser i sin naturlige form til den proces, hvorved gamle, døde hudceller afstødes fra i det øverste hudlag over tid. Dog kan hudens evne til at afstøde døde hudceller nedsættes med alderen.
Derfor kan du med fordel hjælpe huden med at komme af med døde hudceller gennem skånsom, manuel eksfoliering, så din hud kan holde sig frisk og ung.
Der findes forskellige peelings og scrubs til formålet, og vi vil herunder gennemgå de bedste og værste metoder at eksfoliere huden.
Hvad er eksfoliering, og hvilke metoder findes der?
Eksfoliering henviser til en af de uendeligt mange metoder til at rense ansigt og hud. Det er en særdeles effektiv metode til at komme af med døde hudceller og andet snavs på hudens overflade, og det kan være et effektivt middel i jagten på et liv uden urenheder.
Eksfoliering fungerer ved at fjerne gamle hudceller, stimulere celledannelse og hjælpe nye hudceller med at komme op til hudens overflade. Der findes mange måder at peele huden på, og man taler som regel om henholdsvis mekanisk og kemisk eksfoliering.
Mekanisk eksfoliering
Mekanisk eksfoliering er en type peeling, som udføres af dig – altså med håndkraft. Ved denne form for peeling gør man brug af eksempelvis elektroniske børster til huden, skrubbehandsker, ansigtsscrubs, svampe og lignende redskaber og produkter.
I scrubs finder man typisk små korn i form af eksempelvis knuste abrikoskerner, kaffegrums eller andre små partikler, som man gnubber over huden.
For den uvidende bruger lyder det jo umiddelbart som en god, sund måde at fjerne døde hudceller på, men desværre forholder det sig ikke helt så simpelt. Faktisk kan disse små partikler forårsage små ridser i huden, hvilket kan føre til irritation og i værste fald infektioner.
Hertil kommer, at redskaber som elektroniske eksfolieringsbørster og skrubbehandsker er enormt hårde mod huden – om du kæmper med sensitiv hud eller ej.
Når du fysisk skraber hudceller af med friktion, kan der opstå irritation, og det kan direkte medvirke til forekomsten af urenheder og bumser.
Konklusionen er, at mekanisk peeling altså ikke er vejen frem, hvis dit mål er en hud, der ser frisk og sund ud.
Kemisk eksfoliering
Kemisk eksfoliering er i stedet en syre-baseret form for peeling. Hvis du ikke har hørt om konceptet før, kan du måske være lidt skeptisk, men det er rent faktisk en af de mere skånsomme måder at slippe af med døde hudceller (og urenheder) på.
Ved kemisk peeling taler man overordnet om to typer: AHA og BHA. AHA er en effektiv, overfladisk syre til den, der ønsker at slippe af med døde hudceller.
BHA er en mere dybdegående syre, som både nænsomt fjerner døde hudceller, men også påvirker hudcellerne i de dybere lag, så du kan slippe for urenheder og forebygge fremtidige urenheder i de dybere hudlag. Var man lidt dramatisk anlagt, kunne man næsten driste sig til at kalde det et mirakelmiddel.
AHA
AHA (Alpha Hydroxy Acid) er en syre med en væsentligt stærkere eksfolierende effekt, som opløser døde hudceller mere effektivt end BHA, og som samtidig hjælper med minimering af pigmentfejl. AHA fås blandt andet som fortyndet frugtsyre og i form af mælkesyrebakterier.
Molekylerne i disse syrer er små nok til at trænge ind i hudens porer og stimulere cellefornyelsen. Dette gør den ideel til den, der gerne vil minimere fine linjer og forbedre elasticiteten i huden. Eftersom AHA er en vandbindende syre, er den desuden god til at holde din hud hydreret hele dagen.
BHA
BHA (Beta Hydroxy Acid), også kaldt salicylsyre, er en dybdegående peeling, som har samme positive effekter som AHA, men med nogle ekstra bonusser oveni hatten. BHA er for det første en syre, som kan trænge ind i cellerne og dermed eksfoliere indefra.
Salicylsyre er et fedtopløseligt produkt, hvilket gør den i stand til at trænge helt ind i ophobet materiale i hudens porer, for eksempel sebum (hudens naturlige fedtkilde) og andet snavs. Derudover kan BHA gennem en nænsom peeling afhjælpe ujævnheder, akne og andre urenheder, som sidder i hudens dybere lag. Også hudsygdommen rosacea kan afhjælpes med BHA.
BHA er som skabt til alle hudtyper, men især dem, der døjer med fedtet hud, kan få stor glæde af denne type syre. Fordi den er i stand til at opløse fedt, er den genial til at eliminere det fedtede lag i hudens overflade, hvorved du undgår den irriterende fedtede hud, som samler bakterier i løbet af dagen og stopper hudens porer til. BHA er desuden antiinflammatorisk og hjælper på betændelse og bumser i huden.
Om syre generelt
Hvis du vælger at eksfoliere med syre, er der et par vigtige faktorer, der er værd at kende til.
Eftersom AHA og BHA er kemiske stoffer, der sætter fut i cellefornyelsen, kan du opleve, at huden i første omgang slår ud – oftest mere end du er vant til.
Dette er en naturlig fase, når man arbejder med hudplejeprodukter indeholdende syre. Det skyldes, at cellerne vendes, og at alle urenhederne i de dybere lag i huden renses ud.
Man kan sige, at de urenheder, der potentielt set ville dukke op om 3 uger, i stedet alle sammen dukker op på samme tid som dem, der ville dukke op om 3 dage. Det er derfor en fase, der kan vare nogle uger, hvorefter du vil begynde at se de flotte resultater, som AHA og BHA kan bibringe.
Dette er dog langt fra noget, der sker for alle. Det er i øvrigt vigtigt at være opmærksom på, om din hud er i gang med at rense ud, eller om du rent faktisk oplever en negativ reaktion på produktet. En negativ reaktion kan for eksempel vise sig som små kløende knopper eller stærk rødmen af huden efter påføring at syre.
Der er et bredt marked for AHA- og BHA-hudplejeprodukter, og mange af sådanne produkter indeholder også parfume og/eller alkohol. Mit råd er, at du undgår disse, da parfume kan fremkalde allergi, mens alkohol har en udtørrende effekt på huden. Begge ingredienser kan føre til irritation og fremme forekomsten af urenheder.
Hvilke fejl kan man begå, når man eksfolierer huden?
Der er et hav af no-go’s, når det kommer til eksfolierings, og nedenfor sætter vi fokus på en række af de største fælder, du kan falde i, når du prøver at komme af med døde hudceller.
Du over-eksfolierer
Hvis du har tendens til at eksfoliere din hud lidt for ofte, kan det føre til rødme og irritation. Irritation af huden er en af de største årsager til øget forekomst af hudorme og urenheder.
Du bruger scrubs
Scrubs føles måske lækre og dufter dejligt, men de indeholder som nævnt små ‘peelende’ korn eller andre grove partikler, der er alt for hårde og forårsager mikroskopiske ridser i hudens overflade, hvilket kan føre til bumser eller infektioner.
“Jo grovere, jo bedre”-tilgang
Har du også stået med en eksfolieringshandske eller en elektronisk ansigtsbørste og tænkt: “jamen jeg kommer da af med flere døde hudceller og renser huden mere effektivt, jo hårdere jeg skrubber?”.
Det er en forståelig logik, men den er altså til mere skade end gavn, da du herved forårsager små ridser i hudens overfladen, som igen kan blive en invitation til bakterier og snavs.
Endvidere skrubber du hudens gode olier væk, hvilket vil føre til overproduktion af olie og endnu flere stoppede porer.
Du peeler mekanisk
Som vi allerede har været inde på, er det generelt et no-go at peele huden mekanisk. Det er en virkelig hård proces mod huden, og jeg vil råde dig til at undgå det fuldstændig.
Erstat dine scrubs med eksfolierende produkter indeholdende AHA- eller BHA-syre, som er nænsomme mod huden, men stadig får bugt med de døde hudceller.
Sådan eksfolierer du optimalt
Nu ved du næsten alt, der er værd at vide om at eksfoliere din hud rigtigt, men du mangler stadig en komplet guide til din daglige skønhedsrutine, så du kan begynde at komme de døde hudceller og andre urenheder til livs.
- Sørg for, at makeuprester er fjernet, og skyl hurtigt ansigtet i lunkent vand. Påfør herefter din foretrukne ansigtsvask, som hverken indeholder parfume eller alkohol, og som helst er et non-comedogenic produkt (disse tips gælder for alle dine hudplejeprodukter), så du ikke tilstopper dine porer. Du kan vælge en ansigtsvask med AHA eller BHA. Dup efter med en ren klud.
- Påfør din foretrukne toner. Tonere gør huden mere modtagelig overfor produkter senere i rutinen og gør huden i bedre stand til at holde på fugten. Undgå tonere med ingredienser fra citrusfrugter, hvis du i forrige trin brugte et renseprodukt med BHA.
- Påfør en fugtgivende serum. her kan du vælge at introducere en AHA- eller BHA-serum som et skridt i din daglige hudplejerutine. Hvis du allerede har brugt en ansigtsvask med AHA eller BHA, behøver du ikke også at bruge en AHA- eller BHA-serum.
- Påfør en fugtgivende lotion, der indeholder SPF, hvis det er morgenrutinen, eller en mineralholdig natcreme, hvis det er aftenrutinen.