Hudorme – sådan kommer du af med dem i 2021

Huden er det største organ og har en lang række funktioner for den menneskelige krop. Den hjælper os blandt andet med at producere D-vitamin, regulere kropstemperaturen, transmittere vigtige kropsvæsker og meget andet.

Samtidig vil huden også gerne udskille en række stoffer, og det gør den igennem hudens porer. For eksempel udskiller huden sebum, som er et stof, der har til formål at holde huden fugtig, og som samtidig fungerer som et beskyttende lag mod eksempelvis svamp og andre infektioner. 

Sommetider kan disse porer blive tilstoppede, og så er det, at hudorme opstår. Prikkerne er irriterende, efterlader huden med en ujævn struktur og kan både være store og små, sorte og hvide. Er du også træt af hudorme og vil komme dem til livs? Eller vil du vide, hvordan du kan sikre dig, at de aldrig vender tilbage? Så læs med her!

Hvad er hudorme, og hvor kommer de fra?

Før vi dykker ned i, hvordan man kommer af med hudorme, er det vigtigt at forstå, hvad hudorme overhovedet er, og hvorfor man får dem i første omgang. 

Hudorme er noget, som børn og voksne i alle aldre oplever. De kan dukke op overalt på kroppen, men de ses hyppigst i ansigtets T-zone, eftersom dette område har størst porer.

Især unge i puberteten er ofte generet af de såkaldte komedoner, hvilket skyldes, at hormonproduktionen forøges i denne tid og får hormonelle hudproblemer til at opstå.

Hudorme kan beskrives som talg-tilstopninger af hudens porer. De opstår, hvis vores porer bliver tilstoppede med døde hudceller, snavs, sebum eller andre olier. Når porerne bliver tilstoppede eller overfyldte, dannes nemlig det, vi kalder for ‘hudorme’ eller ‘komedoner’.

Hvis porerne forbliver åbne, efter snavs har fyldt porerne op, dannes de sorte hudorme også kaldt ‘blackheads’. De bliver sorte, fordi luften oxiderer toppen af de åbne porer og snavset deri. Derimod kan man opleve hvide hudorme, eller ‘whiteheads’, hvor de tilstoppede porer forbliver lukkede og dermed ikke bliver oxideret af luften.

Hudorme kan opstå af en lang række årsager, og blandt dem kan være hormonelle ændringer, forkert hudplejerutine, indtagelse af bestemte fødevarer, hudtype, dårlige hygiejnevaner eller en række andre faktorer. Vi vil nu dykke ned i, hvordan du kan komme af med og forebygge de irriterende hudorme.

Kend forskel på hudorme, og slip af med dem

Første skridt, når du vil slippe af med hudorme, er at kende forskel på dem. Vi er allerede kommet lidt ind på, at der er forskel på whiteheads og blackheads: Hvide hudorme findes under hudens overflade, og svarer til, hvad den almene dansker nok ville kalde en bums, mens sorte hudorme er at finde i åbne porer, store og små, og altså ikke er indkapslet under hudens overflade. 

Hvide hudorme

Hvide hudorme er også det, man kalder for lukkede komedoner. De opstår, når folliklerne under huden fyldes med bakterier. De har en meget lille åbning i toppen, hvor luft ikke kan trænge igennem – hvorfor de altså ikke oxiderer og dermed ikke fremstår sorte ligesom blackheads. Hvide hudorme er oftest at finde i ansigtet samt på skuldre og ryg.

Sorte hudorme

Sorte hudorme kaldes også for åbne komedoner, fordi de er synlige i hudens overflade, og altså ikke ligger under huden. De ligner sorte prikker, hvilket skyldes den kemiske proces, når de kommer i kontakt med oxygen, som giver dem et mørkt udseende. Sorte hudorme fyldes med et stof kaldet talg, og du finder dem oftest i ansigtet, på skuldrene og på ryggen, ligesom det gælder for hvide hudorme. 

Hvad med de sorte hudorme på næsen?

Mange tror fejlagtigt, at de bittesmå prikker på næsen er sorte hudorme. Det kan de egentlig også godt være, men det er de ikke i de fleste tilfælde. De små åbne porer på næsen kaldes i stedet sebaceous filaments, og dem forveksler mange fejlagtigt med hudorme – hvilket trods alt ikke er en overraskelse i betragtning af den slående lighed.

Sebaceous filaments er med til at opretholde en naturlig produktion af olier, for eksempel sebum. Forskellen på hudorme og sebaceous filaments er, at hudorme oftest er større og gennemgår en kemisk reaktion, når de kommer i kontakt med ilt. 

Hvilke fejl begår du i kampen mod hudorme?

Hvis du har gjort en indsats for at komme af med de stride hudorme, har du nok også, som så mange andre, begået en eller flere af følgende fejl. Det er svært at vide, hvordan man skal håndtere hudorme, så derfor har vi samlet en liste over no-go’s – ting du i hvert fald ikke skal gøre.

Overeksfoliering

Eksfoliering af huden er næsten altid en god ting, eftersom det er ved denne proces, man kommer af med døde hudceller og andet snavs, idet man samtidig dybderenser porerne. Eksfoliering kan være et fremragende redskab på rejsen mod flot og ensartet hud – altså så længe du gør det rigtigt.

Når man snakker om eksfoliering af huden, findes der overordnet to typer; mekanisk og kemisk eksfoliering. 

Mekanisk eksfoliering er en type eksfoliering, hvor du ved håndkraft skraber snavs og døde hudceller af med diverse skrubbecremer, skrubbehandsker eller lignende metoder. Dermed er det dig, der gør arbejdet, når det kommer til at fjerne døde hudceller. De fleste oplever, at huden umiddelbart føles blød og ren efter en mekanisk eksfoliering, men faktisk er det en utroligt hård proces for huden og kan føre til unødig irritation. Denne form for eksfoliering er generelt dårlig for huden, og den frarådes især for folk, der døjer med sart hud.

Mekanisk eksfoliering ødelægger ikke kun huden gennem friktion, men forårsager også mikroskopiske ridser i huden, som kan fungere som en direkte invitation til snavs og bakterier i tiden derefter. Dette kan forårsage endnu flere urenheder og potentielt også være en årsag til øget forekomst af rynker, eftersom mekanisk peeling tærer på collagen og bindevæv i huden.

Eksempler på produkter, der anvender mekanisk eksfoliering, er blandt andet scrubs, eksfolieringshandsker, svampe, elektriske rensebørster og lignende produkter – altså det vil sige alle produkter, der kræver, at du udfører arbejdet ved håndkraft.

Kemisk eksfoliering er derimod en form for eksfoliering, hvor du gør brug af kemiske stoffer. Det lyder måske umiddelbart farligt, men det er faktisk den mest skånsomme eksfolieringsmetode for din hud, hvis du vil slippe af med døde hudceller og snavs i dine porer – så længe du selvfølgelig bruger det rigtigt.

I kemisk eksfoliering benytter man sig af syrer – men naturligvis kun syrer der gavner din hud. Sådanne syrer deles generelt op i AHA (Alpha Hydroxy Acid) og BHA (Beta Hydroxy Acid). Hudplejeprodukter, der indeholder syrer, er generelt skånsomme for huden, og ved korrekt påføring vil de ikke irritere huden, hvilket ellers typisk er en af de største grunde til urenheder.

AHA kan være et godt værktøj til skånsom eliminering af døde hudceller, eftersom denne type syre opløser de døde hudceller på overfladen. AHA kan desuden hjælpe med at blødgøre fine linjer i huden og bidrage til bedre glød, eftersom syren binder vand og holder din hud hydreret. Molekylerne i denne type syre er små nok til at trænge igennem hudens overflade og stimulere nye hudceller i de dybere lag, hvorved din hud kan holde sig ung og frisk – også på længere sigt.

BHA er en slags ‘alt-i-en’ syre, som fungerer godt til dig, der vil rense huden både overfladisk og dybdegående. Hvis du vil slippe af med såvel døde hudceller, ujævnheder, urenheder og store porer, vil BHA måske vise sig at være er vidundermiddel for dig. BHA er fedtopløselig, hvilket gør syren i stand til at trænge ned igennem snavset, der gemmer sig i folliklerne, hvorved du kan overvinde komedonerne gennem en skånsom eksfoliering af de dybere hudlag.

Kostvaner

Der er ikke påvist en direkte sammenhæng mellem kostvaner og hudproblemer, da mange mennesker spiser mad med højt fedtindhold uden at lide af komedoner. Dog kan der alligevel være god grund til at være opmærksom på, hvad man putter i munden, hvis ens mål er babyblød og glat hud.

Forklaringen er, at mange mennesker reagerer uhensigtsmæssigt på bestemte fødevarer, hvorved de måske oplever flere urenheder end normalt. Hvis du derfor oplever, at du får væsentligt mere fedtet hud i perioder, hvor du indtager bestemte fødevarer, kan det godt betale sig at skære ned på disse, eftersom fedtet hud fremmer forekomsten af hudorme.

Igen – der ikke direkte evidens på sammenhængen mellem forekomsten af urenheder og kost, men hvis du personligt oplever negative ændringer i din hud ved indtagelse af bestemte fødevarer, kan det sagtens give mening med en sådan sammenhæng for netop dig.

Dårlig hygiejne

Hygiejne er en enormt vigtig faktor i kampen mod hudorme. Dårlig hygiejne er i sig selv ikke direkte årsag til hudorme og andre urenheder, men ved at holde huden ren og fri for bakterier kan du minimere udbrud af hudorme og urenheder.

Det kræver ikke mere af dig end for eksempel at give ansigtet eller området plaget af hudorme et hurtigt skyl med lunkent vand morgen og aften – men hvis du vil være ekstra god mod din hud, kan du med fordel anvende en mild sæbe med en pH værdi omkring 6,5 efterfulgt af en parfumefri lotion.

Det er også vigtigt, at du ikke rører dit ansigt eller det plagede område i løbet af dagen, da dine hænder kommer i kontakt med utalligt mange overflader befængt med bakterier, som kan trænge ind i din hud og føre til hudorme.

Hvis du har til tendens at svede meget, kan det også være en god idé at vaske området med vand, hvis du for eksempel har dyrket en sport, da dine porer under sveden åbnes op og bliver mere modtagelige overfor bakterier og andet skidt.

Ud over at holde hygiejnen i top generelt, er det også vigtigt at sørge for, at du altid fjerner din makeup, inden du går i seng. Makeup er kendt for at tilstoppe porer, og hvis du ikke fjerner det før sengetid, får huden ikke får lov til at ånde, hvilket kan føre til flere komedoner.

Hudpleje (eller makeup) med parfume eller alkohol

Parfume og alkohol i hudplejeprodukter er et kæmpe no-go, hvis du vil have smuk, glødende hud.

Hvis du bruger parfumerede produkter og oplever irritation, eller hvis du oplever, at din hud føles tør efter hudplejerutinen, er det sandsynligvis parfume eller alkohol i en eller flere af dine produkter, du kan takke for det.

Parfumen i hudplejeprodukter kan nemlig trænge ind i huden og påvirke cellerne, hvilket i værste fald kan føre til parfumeallergi. Om du bruger økologisk eller syntetisk parfumerede produkter gør ingen forskel.

Parfumerede produkter bør generelt undgås fuldstændig – også selvom det føles lækkert med en velduftende natcreme efter en lang dag.

Hudplejeprodukter med alkohol kan virke udtørrende, hvilket ligeledes vil føre til irritation af huden. Som nævnt ovenfor er irritation af huden en af de største syndere, når det kommer til hudorme og urenheder.

Mange antager, at udtørring af huden er en god metode, hvis man af med hudorme og urenheder. Måske hænger det sammen med, at man ser en sammenhæng mellem fedtet og uren hud – men det er simpelthen ikke rigtigt.

Når du tørrer huden ud, sker der nemlig det, at hudens fedtoverflade fjernes. Resultatet bliver, at huden automatisk begynder at producere endnu mere sebum, som altså er hudens naturlige olie. Den forhøjede olieproduktion kan tilstoppe dine porer og vil højst sandsynligt fremprovokere forekomsten af komedoner yderligere.

Dog er det ikke alle alkoholer i hudplejeprodukter, som er ‘farlige’ eller skal undgås. Du kan roligt benytte hudplejeprodukter med cetyl alkohol, cetearyl alkohol og stearyl alkohol, da disse typer alkoholer har en hydrerende effekt på huden.

Brug af komedogeniske produkter

At kende til komedogeniske og ikke-komedogeniske produkter er alfa og omega, når det gælder bekæmpelse af hudorme. Komedogeniske produkter, på engelsk comedogenic products, har, som man næsten kan høre på ordet, nemlig en direkte sammenhæng mellem forekomsten komedoner.

Hvis man bruger komedogeniske produkter, mens man kæmper mod hudorme, er der en god chance for, at der er en direkte negativ sammenhæng mellem dine produkter og dine tilstoppede porer.

Komedogeniske produkter kan eksempelvis være olier såsom avokadoolie, mandelolie, kokosolie mv. Men det betyder ikke, at alle olier er dårlige for din hud: Du kan for eksempel sagtens bruge ricinusolie, hampefrøolie, jojobaolie og mineralolie, uden at de vil fremme forekomsten af hudorme. Du kan også bruge oliebaseret makeup uden problemer.

Ikke-komedogeniske, eller non-comedogenic, produkter er derimod fordelagtige for dig, der kæmper med urenheder i form af forstørrede porer, sensitiv hud, fedtet hud eller akne, da non-comedogenic produkter ikke tilstopper hudens porer.

Du klemmer hudormene

Det kan være åh-så-fristende at klemme den hudorm, man lige har spottet… Men seriøst – lad være. Som vi allerede har været inde på, kan du risikere at overføre bakterier til hudens porer, og du kan samtidig forårsage skade på din hud, hvilket kan give grimme ar. Når det så er sagt, er det altså ikke fordi, du slet ikke må fjerne hudorme – hvis en komedon er moden, er det okay at fjerne den. 

Det er i dette henseende vigtigt at skelne mellem typen af hudorm, du forsøger at klemme. Det er også vigtigt, at du bruger et redskab, der er beregnet til fjernelse af hudorme, da det aldrig er hygiejnisk at bruge fingrene.

Hvis du gør brug af en hudormefjerner, kan du på en skånsom og effektiv måde fjerne hudorme uden at skade din hud. Sørg dog altid for at rengøre din hud og redskabet både før, under og efter fjernelse af komedoner.

Hvordan behandler man hudorme korrekt?

Det kan være svært at finde ud af, hvordan man præcist skal behandle hudorme, for der er et hav af produkter til formålet på markedet. Derfor vil vi nu gennemgå de mest essentielle tommelfingerregler, så du kan komme dine hudorme til livs.

Hold dig til en simpel hudplejerutine

Hvis man ikke er ekspert i hudpleje, tænker man måske ‘jo flere produkter, jo bedre!’ – men sådan forholder virkeligheden sig ikke. På samme måde som at du kan overeksfoliere din hud, kan du også irritere din hud, hvis du har en alt for avanceret hudplejerutine med for mange produkter involveret. Lider du af sart hud eller akne, skal du især være opmærksom på, om du muligvis bruger lidt for mange produkter i din hudplejerutine. 

Det er vigtigt at bruge hudplejeprodukter, der er tilpasset din hudtype, da dette sikrer, at du fjerner bakterier og skidt på en mild og skånsom måde for netop din hud.

En simpel men effektiv hudplejerutine kunne for eksempel se således ud:

  1. Rens området med hudorme med lunkent vand eller en micellar renselotion, som fugter og blødgør huden, samtidig med at den fjerner snavs og makeuprester.
  2. Brug en mild ansigtsvask, gerne et non-comedogenic produkt. Sørg for at vaske huden i runde, bløde bevægelser. Dup forsigtigt ansigtet med et rent håndklæde.
  3. Brug en alkohol- og parfumefri toner. En toner trænger ned i huden og sørger for, at huden kan holde på fugten.
  4. Brug en serum, som for eksempelvis kan være en BHA-serum (syre), der kan eksfoliere dine follikler på en nænsom måde.
  5. Fugt til sidst huden med en non-comedogenic creme, så du holder din hud hydreret og ikke tilstopper porerne. Hydreret hud er glad hud, og god fugtning et essentielt skridt på vejen til hudorme-fri hud. Brug en dagcreme med SPF i, især hvis du også bruger BHA’er eller AHA’er i din rutine. Hvis det er aften, så vælg en fugtgivende natcreme.

Håndkøbsmedicin eller receptpligtig medicin?

Har du prøvet alt, og har du stadig ikke fundet en holdbar løsning, kan det være tid til at prøve håndkøbsmedicin eller måske medicin på recept fra din læge. 

Den største årsag til, at mange døjer med urenheder i form af hudorme, er hormonforstyrrelser eller -forandringer. Når du går gennem puberteten eller andre stadier i dit liv, hvor du oplever store hormonelle udsving, kan du derfor også opleve ændringer i din hud.

Prævention, som indeholder hormoner, kan også være medvirkende til, at din hud slår ud. Hvis du er plaget af hormonelle hudforandringer og urenheder, kan det ofte betale sig at slå et smut forbi egen læge.

Tager du for eksempel prævention i form af p-piller, kan du med fordel få en recept på en type p-piller med ingredienser, som gør, at hudens porer ikke bliver tilstoppet.

Endvidere kan du også købe håndkøbsmedicin fra dit nærmeste apotek eller online. Der findes en række medikamenter, som kan understøtte kampen mod hudorme og andre urenheder. I modsætning til hudpleje virker medicin indefra og er ofte den bedste løsning, hvis du oplever hormonelle komedoner.

‘Hænderne væk’-tilgang og skønhedssøvn

En sidste effektiv metode til at komme af med eller forebygge komedoner er, hvad vi kunne kalde ‘hænderne væk’-tilgangen. Helt enkelt går den ud på så vidt muligt at undgå at røre dit ansigt i løbet af dagen, så du undgår overførsel af bakterier.

Endvidere er det vigtigt at modstå trangen til at pille i hudorme og urenheder. Hvis du endelig skal pille, så brug gerne et redskab, der er lavet til netop at fjerne hudorme, og kun hvis hudormen er betændt.

Hvis du bruger produkter i dit hår, kan det også være en fordel at forsøge så vidt muligt at holde dit håret væk fra ansigtet – særligt hvis du har langt hår. 

Og så vil jeg til sidst nævne et undervurderet middel i din hudplejerutine – nemlig søvn. Søvn er et mirakelmiddel, der blandt andet hjælper på stress, som også kan være medvirkende til hudproblemer.

Søvnmangel kan have fatale konsekvenser for din huds sundhed, eftersom huden fornyer celler og reparerer huden hen over natten. Så altså, hvis du vil komme dine hudorme til livs, skal du sørge for at få din skønhedssøvn. En god nattesøvn har i øvrigt også tonsvis af andre helbredsmæssige fordele.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *