Hudplejerutine – Din ideelle rutine i 2021

Sund og smuk hud går aldrig af mode, og det er vigtigt at sørge for, at huden får den optimale pleje året rundt. Huden er kroppens største organ, og den bliver udsat for slid døgnet rundt.

Det er derfor blandet andet vigtigt at kende til hudens behov alt efter årstid, da huden udsættes for forskellige miljøer og vejrforhold og selvfølgelig reagerer herefter.

Vi lærer dig, hvordan du bestemmer din hudtype, og hvordan din ideelle hudplejerutine rent faktisk ser ud, så du kan pleje din hud optimalt og opnå smuk og glødende hud året rundt.

Du kan bruge den hudplejerutine som passer til din hudtype både morgen og aften.

Hudtyper: Her er din hudtype og dens optimale plejerutine

Det er vigtigt at kende sin hudtype, hvis man vil sørge for at give huden den optimale pleje. Faktisk er det ikke kun vigtigt, når det gælder hudpleje, men også, når du skal vælge makeup, som jo ligger ovenpå huden.

Det er herunder vigtigt at kende forskel på typen af din hud og tilstanden af din hud, eftersom at hudtypen forbliver den samme men at dens tilstand kan ændre sig efter årstid og alder.

Et klassisk eksempel er, at man er født med sensitiv hud, men at man kan irriteret hud igennem livet grundet udefrakommende forandringer. 

Normal hudtype

Har du en normal hudtype, kan du nikke genkendende til ‘den perfekte hud’ – eller i hvert fald noget deromkring. Den normale hudtype er smidig og velbalanceret og er hverken for tør eller for fedtet. Denne type hud har en god fugtbalance, en glat struktur og få synlige porer.

Hudplejerutine til normal hudtype

 1. Ansigtsvask/ansigtsrens: Har du en normal hudtype, kan du trygt og sikkert benytte alle typer ansigtsrens. 
 2. Toner: En toner trænger ind i huden og gør huden mere modtagelig overfor fugt, som tilføres huden længere henne i rutinen. Her kan du også benytte tonere til alle hudtyper.
 3. Serum: En serum har mange forskellige funktioner afhængigt af, hvilken type du benytter. De kan blandt andet være eksfolierende i hudens dybe væv, hvis du benytter en AHA eller BHA-syre. 
 4. Dag- og natcreme: Selvom du har normal hud, bør du vælge en dagcreme, det tilfører huden godt med fugt.

  Vælg gerne en dagcreme, som indeholder SPF, da dette beskytter huden mod solens UV-stråler, som ellers kan føre til pigmentfejl og rynker.

  Huden kan optage flere vitaminer og mineraler om natten, og derfor er det en god idé at vælge en natcreme, som giver både masser af fugt, vitaminer og mineraler.

Kombineret hud

Kombineret hud vil sige en kombination af flere hudtyper. Som oftest er her tale om en blanding af tør eller normal hud kombineret med fedtet hud, men alle kombinationer er mulige. Folk med kombineret hud kæmper oftest med T-zonen, som kan have tendens til at udskille mere sebum end andre områder af ansigtet.

Sebum, som er hudens fedtstof, kan have tendens til at tilstoppe porerne, hvis ikke man formår at pleje sin hud optimalt efter hudtype. Derfor oplever folk med kombineret hud ofte urenheder i form af hudorme og bumser i T-zonen. Kombineret hud er en af de mest almindelige hudtyper.

Husk at hudplejerutinen herunder kan bruges morgen og aften.

Hudplejerutine til kombineret hud

 1. Ansigtsvask/ansigtsrens: Har du kombineret hud, kan du bruge ansigtsrens til enten kombineret hud eller en af de to hudtyper, som din hud er en kombination af.

  Har man kombineret hud, er det vigtigt at opretholde en god hygiejne, og en skummende ansigtsvask ville være at foretrække, da denne effektivt kan fjerne sebum og andre bakterier på huden.
 2. Toner: En toner beregnet til kombineret hud vil forberede og gøre huden mere modtagelig over for produkter egnet til kombineret hud senere hen i rutinen.
 3. Serum: Da kombineret hud har flere forskellige behov, kan det være vanskeligt at finde den perfekte serum til denne hudtype.

  I mange tilfælde er en fugtgivende serum dog at foretrække, idet tør hud hydreres og produktionen af sebum mindskes. 
 4. Dag- og natcreme: Har du kombineret hud, vil en lotion til kombineret hud være at foretrække, men kan du få fat i en dagcreme indeholdende zink eller kobber, vil din hud særligt drage nytte af disse, da sådanne mineraler kan bidrage til en velbalanceret hud.

  Din natcreme til kombineret hud bør være ekstra fugtgivende og indeholde godt med næringsstoffer, eftersom huden bedre optager vitaminer og mineraler om natten.

Fedtet hud

Har du fedtet hudtype, kan du genkende det her med en irriterende, skinnende hudoverflade forårsaget af hudens naturligt forøgede olieproduktion. De fleste med fedtet hudtype har også forstørrede porer grundet den forhøjede produktion af sebum, hudens olie.

Den fedtede hudtype har herudover tendens til tilstoppede porer, hvilket fører til hudorme og bumser. Porer, store som små, bliver oftest tilstoppet af talg og sebum, hvorfor især folk med fedtet hudtype døjer med komedoner. 

Den fedtede hud fungerer desuden som en slags lim, hvilket gør, at bakterier og snavs lettere bliver ophobet i hudens porer. Det er derfor absolut essentielt at have en hudplejerutine, der fungerer optimalt, hvis du har fedtet hud, da du således kan forhindre skidt og bakterier i at trænge ind i huden, men også så du kan mindske forekomsten af urenheder i ansigtet på langt sigt.

Hudplejerutine til fedtet hud

 1. Ansigtsvask/ansigtsrens: Lider du af fedtet hud, har du formentlig også urenheder, hvorfor det er essentielt at bruge en face wash egnet særligt til fedtet hud.

  En renselotion mod fedtet hud kan hjælpe med at opløse fedt fra porer og på hudens overflade, så huden kan ånde.
 2. Toner: Har du fedtet hud, bør du vælge toner der er udviklet til netop denne hudtype. En sådan toner vil hjælpe med at eliminere overskydende olier, så du kan slippe for skinnende hud.

  Grundet hudtypens tendens til at samle bakterier hen over dagen kan du med fordel bruge en toner med for eksempel BHA-syre, som er en syre, der har mange positive effekter på hudens indre og ydre.
 3. Serum: Ligesom med toneren, kan du også vælge en serum indeholdende BHA-syre, eller du kan vælge et serum egnet til fedtet hud.

  Denne vil være medvirkende til at holde huden mat hele dagen. Desuden vil en serum også sørge for, at din lotion i næste skridt absorberes mere effektivt.
 4. Dag- og natcreme: Fedtet hud har ikke behov for ekstra fedt, hvorfor det kan være mere optimalt at benytte en gel, eftersom denne ikke vil efterlade unødig fedt på hudoverfladen.

  Når du vælger en creme eller gel, bør du desuden vælge en, der kan mindske dannelsen af olier i huden. Husk altid at bruge en gel eller creme med SPF i dagtimerne.

  Fedtet hud har godt af at blive hydreret om natten, men du bør undgå fede cremer og i stedet vælge en lettere natcreme eller gel.

Tør hud

Har du tør hud, vil du formentlig opleve en lidt stram følelse i hudens overflade. Tør hud har svært ved at holde sig hydreret, hvorfor fugtbalancen ikke er optimal. Folk med tør hud kan særligt have tendens til hudorme og forstørrede porer.

Denne hudtype kan også have tendens til at få milier, som er små, runde, hvide knopper, som ligger lige under hudens overflade og ikke kan ‘poppes’ på samme måde, som en bums kan.

Har du tør hudtype, har du også tendens til flere linjer og rynker. Denne hudtype kan især have problemer med at holde på fugten vinterhalvåret, hvor ru hud, eventuelt med skæl, kan opstå. 

Husk at hudplejerutinen herunder kan bruges morgen og aften.

Hudplejerutine til tør hud

 1. Ansigtsvask/ansigtsrens: Døjer du med tør hud, bør du bruge en ansigtsrens, der kan tilføre huden masser af fugt.

  Især rensecremer, -lotions og -mælk sørger for at holde huden hydreret og er at foretrække frem for en ansigtssæbe, der fjerner hele hudens fedtlag og efterlader en mere tør overflade.
 2. Toner: Ved tør hud er det vigtigt at bruge en toner, som kan hjælpe huden med at optage så meget fugt som muligt fra hudplejeprodukter senere i hudplejerutinen. Gå derfor specifikt efter en toner, der er beregnet til tør hud.
 3. Serum: En ekstra fugtgivende serum er alfa og omega for tør hude. En fugtgivende serum vil blandt andet hjælpe din dag- eller natcreme med at trænge dybere ind i huden og er et produkt, der virkelig kan gøre en forskel for din huds fugtbalance.
 4. Dag- og natcreme: Er du på udkig efter en dagcreme til tør hud, skal du igen gå efter en dagcreme eller gel, der kan tilføre din hud masser af fugt. En dagcreme med SPF og væskebindende egenskaber er at foretrække.

  Et eksempel på en ingrediens i sådanne hudplejeprodukter, der er gode til at binde fugt i huden, er AHA-syre. Den perfekte natcreme til folk, der døjer med tør hud, er en rig og tung creme, som kan give huden fugt og pleje med tonsvis af vitaminer og mineraler.

  Også en natcreme med BHA-syre kan over natten eksfoliere huden både indeni og udenpå, så du slipper for døde hudceller og urenheder.

Sensitiv hud

Døjer du med sensitiv hud, kan du måske opleve, at din hud reagerer på hudplejeprodukter, fødevarer, stress eller varme og kulde. Har du hudsygdomme som for eksempel rosacea eller eksem, kan du være ret sikker på, at din hudtype er sensitiv.

Sensitiv hud er sart, og derfor er det vigtigt at bruge milde men virksomme hudplejeprodukter, således at hudens barriere styrkes og beskyttes fra udefrakommende faktorer. Sensitiv hud kan blandt andet genkendes på rødme og irritation.

Hudplejerutine til sensitiv hud

 1. Ansigtsvask/ansigtsrens: Har du sensitiv hud, bør du gøre brug af en mild renselotion eller rensemælk, som kan give huden fugt.

  Du bør især være opmærksom på indholdet af parfume eller alkohol (det gælder i øvrigt i alle trin), da disse ingredienser er hårde for sensitiv hud.
 2. Toner: En fugtgivende toner kan understøtte og forberede din hud, men det er vigtigt, at det er en toner beregnet til sart hud.
 3. Serum: Antioxidanter er den sarte huds bedste ven. En fugtgivende serum med antioxidanter kan forberede din hud på de eksponeringer, som den potentielt set skal kunne modstå i løbet af en dag.

  En serum kan være en rigtig god barriere og hjælpe med at stabilisere din hud og forebygge pludselige reaktioner i form af rødme, irritation mv.
 4. Dag- og natcreme: Sensitiv hud har i dén grad brug for en god dagcreme, der kan beskytte huden mod UV-stråler og skadelige partikler i løbet af dagen. Derfor er det vigtigt at benytte en dagcreme fyldt med antioxidanter og høj SPF.

  Eftersom huden er tynd og sart, kan den hurtigt forekomme tør, hvorfor en fugtgivende creme også er essentiel i din daglige hudplejerutine. En natcreme for folk, der døjer med sensitiv hud, skal helst været rettet specifikt mod personer med sart hud.

  Det er vigtigt at vælge en nærende natcreme, der kan berolige og pleje huden, så den er klar til endnu en dag.

5 vigtige tips til hudpleje

Har du ramt puberteten, hvor hormonerne fyrer omkring i kroppen og giver dig bumser og urenheder? Eller ser din hud grå og trist ud, og vil du gerne give den glød og energi? Du behøver ikke lede længere, for her kommer fem tips, der kan hjælpe dig med at få gløden tilbage.

 • Undgå hudplejeprodukter med indehold af parfume eller alkohol, da disse ingredienser kan fremkalde allergi og udtørre huden.
 • Undgå mekanisk peeling eller brug af scrubs, eftersom sådanne metoder og produkter er alt for hårde ved huden og kan resultere i irriteret hud.
 • Vælg kun ikke-komedogeniske hudplejeprodukter for at undgå dannelsen af hudorme.
 • Fjern altid al makeup inden sengetid, så du ikke tilstopper porerne og fremmer forekomsten af urenheder.
 • Drik masser af vand – på den måde holder du huden fugtet indefra, og du kan forebygge kedelig, grå eller usund hud. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *