Hudtyper | Kend de 6 typer af hud

Når du skal forkæle dig selv med lækre skønhedsprodukter til din hud, er det vigtigt at finde produkter, der matcher din hudtype.

Ved at finde produkter der egner sig til din hud, opnår du de bedste resultater og mærker forskel. Her er det væsentligt at være opmærksom på, at din hud ændrer sig løbende med alderen.

I denne artikel vil vi give svaret på spørgsmålet “hvilken hudtype har jeg?”. Du kan læse mere om alle hudtyper her.

Hvilken hudtype har jeg?

Det er ikke altid lige til at gennemskue sin hudtype, da det i nogle tilfælde ikke altid er det åbenlyse. Der er f.eks. mange, der har den opfattelse, at hvis man døjer med akne, udbrud eller bumser, så skyldes det, at man har en fedtet hud – derfor køber de hudplejeprodukter mod fedtet hud.

Faktisk er det sådan, at i de fleste tilfælde er det helt normalt, at ens hud er fedtet i overfladen. Når man så kommer under det fedtede lag, kan huden være dehydreret. Derfor vil det i disse tilfælde ikke hjælpe at bruge hudplejeprodukter, der er med til at fjerne fedtstofferne i det ydre lag, da underhuden har brug for fugt.

Vi anbefaler derfor at du gennem går vores liste længere nede i artiklen for at finde ud af hvilken hudtype du har samt hvilke produkter du skal bruge for at behandle huden bedst muligt.

Har du svært ved at finde din hudtype, så er det også muligt at tage en hudtype test, men hold i mente de bedste hudtyper test tages af en professionel.

Få professionel hjælp, hvis du er i tvivl

Er du i tvivl om din hudtype eller om hvilke produkter, du skal bruge for at mærke en tydelig forskel, kan du med fordel booke en online hudkonsultation hos vores erfarne lægeeksamineret kosmetolog. Du kan også møde os på vores klinik i Risskov.

Uanset din alder, køn eller tilstand på huden, findes der i alt 6 forskellige hudtyper. Nedenfor kan du læse kort om de forskellige hudtyper.

Husk at alle hudtyper skal have pleje

Uanset hvilken hudtype du har, så skal du huske at disse skal have pleje. Det gælder uanset om du har sensitiv hud, uren hud, fedtet hud, tør hud, normal hud eller moden hud.

Uanset hvilken af de underliggende hudtyper, som du mener at have, så kan du finde passende produkter på vores webshop. Ofte hjælper du huden mere ved at vælge produkter, som kan passe bedre til din hud.

Uren/fedtet hud

Fedtet eller uren hud ser du typisk ved, at du har større porrer eller er fedtet og skinnende omkring næsen, hagen eller i hele ansigtet. Typisk har du tendens til at udvikle hudorme, bumser eller akne, hvis du har uren eller fedtet hud.

Den urene eller fedtede hud bliver typisk dannet, hvis du har for høj en produktion af talg. Det sker typisk i teenageralderen for både drenge og piger. Den høje produktion af talg tilstopper dine porer og kan have tendens til at skabe en ophobning af døde hudceller.

Vi har samlet et udvalg af cremer og olier til dig, som har fedtet hud eller uren hud. Her går produkterne ind og afbalancerer din huds talgproduktion.

Det er klart en fordel at få renset din hud dagligt samtidig med, at du undgår fede cremer og for meget sukkerholdigt spise og drikke.

Kendetegn for uren hud

 • Skinnende hud i ansigtet.
 • Fedtet hud er en typisk teenage hudtype.

Tør hud

Tør hud vil du typisk opleve som værende stram. Ved tør hud vil du kunne opleve, at huden skaller i små flager. Hvis du er ældre, vil dine rynker og linjer oftest blive tydeligere.

Hvis du har tør hud, kan den være særlig sensitiv om vinteren, da kulden ikke bringer så meget fugt til din hud.

Vi anbefaler, at du kigger på vores sortiment af plejeprodukter, som er særligt gode, når man har en tør hud. Her har vi både cremer og olier, der tilfører naturlige og sunde vitaminer til din hud.

Det betyder, at din hud bliver naturlig genopbygget med den mængde vitaminer og fugt, din hud har behov for.

Det er klart en fordel at overveje at bruge en fugtgivende mask et par gange om ugen.

Kendetegn for tør hud

 • Du har mangel elasticitet i tør hud.
 • Huden producerer ikke fugt af sig selv.

Sart hud

En sart hud kan typisk opleves som meget tør. Den kan dermed have tendens til at føles stram eller blive let irriteret og rød.

Denne irritation kan ses ved, at områder bliver røde, og du oplever en kløe, der nemt opstår på huden. Hvis du har en meget sart eller sensitiv hud, kan det godt betale sig at vælge din hudpleje med omhu.

Her er det en fordel ikke at vælge produkter til sensitiv hud, der indeholder parfume. Det gælder både cremer, olier, serummer og sæber.

Vi er hos Natursmuk særligt gode til at finde de bedste produkter, der egner sig til dig som har en meget sensitiv hud.

Kendetegn for sensitiv hud

 • Huden bliver kan blive rød ofte
 • Af og til får du allergiske reaktioner på huden
 • Huden kan føles varm

Normal hud

En normal hud kendetegnes ved, at der ikke er de helt store problemer med urenheder. Huden tilpasser sig efter temperaturen og vejret, så den hverken er fedtet eller olieret nogen steder. En normal hud vil være smidig, elastisk og porerne vil være små.

Hvis du har en normal hud, så husk stadig at pleje den. Vi plejer at sammenligne det med sunde og raske tænder. Hvis ikke de bliver børstet og plejet hver dag, så går der ikke længe, før de giver udfordringer – særligt fordi at din hud i takt med alderen vil blive mere og mere skrøbelig at have med at gøre.

Kendetegn for normal hud

 • Du er fri for problemer selvom du glemmer at fugte eller pleje huden.
 • Fugter du huden forbliver huden ikke alt for fedtet i løbet af dagen.

Moden hud

En moden hud kendetegnes typisk ved, at den mangler fugt og elasticitet. Det betyder, at man ofte kan opleve at have en tør hud i takt med, at man bliver ældre.

Gennem årene vil din hud blive udsat for skiftende vejrforhold, sol og UV-stråler, hvilket sætter sine præg. Du kan derfor med fordel anvende specialiserede produkter for moden hud.

Her vil vores produkter matche de vitaminer, mineraler og fugt, din hud har behov for, så du igen skaber en flot, sund og smidig hud.

Kendetegn for moden hud

 • Er huden moden kan den ofte mangle mere elasticitet og fugt.
 • Dette er en typisk hudtype for personer oppe i alderen.

Kombineret hud

Måske spørger du dig selv, hvad er kombineret hud? Kombineret hud er faktisk den hudtype, vi oftest ser i Danmark. Det betyder egentlig, at din hud har to forskellige hudtilstande. De kan komme til udtryk på forskellige tidspunkter alt efter årstid, vejr eller andre ydre påvirkninger. Ved kombineret hud kan du have en hel normal hud, men i ét eller flere mindre områder, kan du opleve at have tør eller sart hud.

Som du nok kan gætte dig frem til, så kræver det naturligvis, at du plejer din hud efter de to forskellige hudtyper. Her er det vigtigt, at du kun bruger de plejeprodukter i de områder, som produktet er udviklet til. Vi har nøje udvalgt plejeprodukter med naturlige og økologiske ingredienser, som du kan anvende, hvis du har kombineret hud.

Kendetegn for kombineret hud

 • Kombineret hud har kende tegn fra to hudtyper.
 • Er din hudtype kombineret, så ændre denne sig typisk med årstiden.

Skriv et svar